Keshopur Wetland Centre at Gurdaspur, Punjab, India, by S|BAU / Suprio Bhattacharjee Architecture Unit

The Interpretation Centre is situated amidst a wetland. A key idea at the heart of the project was the restoration of the landscape of the site to its prior state as a wetland, similar to that of the surrounding landscape, rather than have the state of imposed artificiality to which it had been consigned. - Suprio Bhattacharjee Architecture Unit
Keshopur Wetland Centre at Gurdaspur, Punjab, India, by S|BAU / Suprio Bhattacharjee Architecture Unit

The Interpretation Centre is situated amidst a wetland. A key idea at the heart of the project was the restoration of the landscape of the site to its prior state as a wetland, similar to that of the surrounding landscape, rather than have the state of imposed artificiality to which it had been consigned. Visitors would thus have an experience of a building immersed into the natural environment that they would later experience in fuller measure on their tour through the wetlands.

While the intent of the Interpretation Centre was to be a warm and welcoming space to visitors, it was clear from the outset that greater emphasis was to be given to the wetlands – the raison d’être of the building. The Centre was therefore designed to be one with its surroundings, tracing an intuitive, unobstructed path that would lead visitors through the built space of the Centre onto the unbuilt, open landscape of the wetland. Like leaves on a connecting stem, spaces were asymmetrically planned along this path – the function and location of the spaces dictating their volumes and orientations.

To read the full essay, SUBSCRIBE to any of our paid plans.

 

More Unbuilt Ideas