HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi
The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. - Akhil Gopi

This is an experimental project of reinterpreting courtyard housing typology. We aimed to break the conventional sloping roof courtyard housing typology with some unique architectural characters without changing the overall planning. The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. The rooms are conceived as a continuous sequence of event spaces. Each room is equipped for the varying performances of daily living, framed by the outside, suggesting an architecture of simplicity and harmony between the built and the vegetal.

Project Facts –

To read the full essay, SUBSCRIBE to any of our paid plans.

 

More Unbuilt Ideas