IIT at Gandhinagar, by ABRD Architects

IIT at Gandhinagar, by ABRD Architects

IIT at Gandhinagar campus was being developed as a fully-residential, research-based institute with Undergraduate, Postgraduate and Post-Doctoral Research programs. The site was flanked by Sabarmati River on the West. The Institute had already developed hostels, staff quarters, academic buildings and support services to cater to about 1200 students. The competition was called to provide residential facilities for the incoming population of 1200 students.

The new campus at IIT Gandhinagar was envisioned to provide an educational environment to stimulate and facilitate intense and creative engagement with the processes of learning and research. The built environment was conceptualized to include climatically responsive/ energy efficient buildings with passive design features for creating better comfort conditions and reducing the energy requirements, throughout the year.

To read the full essay, SUBSCRIBE to any of our paid plans.

 

More Unbuilt Ideas