Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

Banganga Crematorium
The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions - such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot, - Suprio Bhattacharjee
Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot, children’s burials that were retained at their existing locations and existing, worn-out metal structures that too were retained. These paths along winding routes amplify a ‘distancing’ from the cacophony of the city – heightening the sense of procession along a sequence of narrow and constricting volumes until space is released and the physical/perceptual senses and views expand – to encompass the sea, the sky and the barren landscape.

Interpretations, such as a memory or association to a place, is referenced in the remnants of pre-existing constructions that are maintained in their original locations – rust-covered steel roof frames of the previous pyre sheds – reinterpreted as abstract pieces set within the landscape and re-used as support for the new roof structure of the wood-fired pyre pavilion – now raised upon a plinth to allow for expanding views across the western boundary wall onto the distant horizon of the Arabian Sea.

To read the full essay, SUBSCRIBE to any of our paid plans.

 

More Unbuilt Ideas